Rady a tipy

Správný výběr penálu a psacích potřeb

Každá maminka, která má doma prvňáčka, ví, jak je složité vybavit jej do první třídy. Jedná se o první velký krok dítěte do světa, a je tedy třeba respektovat jeho přání a námitky (např. k designu aktovky) a pak také musí rodiče pečlivě vážit, které vlastnosti aktovky jsou pro jejich dítě důležité (konstrukce, váha apod.)

V tomto článku bychom se tentokrát chtěli věnovat penálu. Penál je nedílnou součástí aktovky, a tedy by se mu měla věnovat nemalá pozornost. Dovolte nám pár rad, jak správně vybrat penál a co by měl takový penál obsahovat.

Penál by měl být předně pro děti přehledný. Tedy do první třídy určitě nedoporučujeme tzv. hrabák, tedy pouzdro, kde leží psací potřeby volně. Důležité je totiž dostatečné množství poutek nejen pro tužky, pastelky a pera, ale také pro gumu, ořezávátko a krátké pravítko. Každá pastelka nebo jiná psací potřeba by měla mít své stále místo. Praktická je průhledná kapsa v klopě penálu, kam si může prvňáček zasunout třeba rozvrh hodin nebo sdělení od paní učitelky určené pro rodiče.

Penál můžete koupit již v setu s aktovkou nebo samostatně. Pokud kupujete penál v setu s aktovkou, nahlédněte do něj a zkontrolujte, zda obsahuje správné psací potřeby. Pokud penál kupujete samostatně, dbejte také na názor prvňáčka. Je důležité, aby se mu líbila nejen aktovka, ale i penál.

Neméně důležitý je výběr pastelek. Tyto by měly být pro prvňáčky tlusté trojhranné. Trojhranné pastelky napomáhají správnému úchopu. Děti začínají malovat a psát trojhrannou tužkou již ve školce a pokračují v první třídě. Posléze přecházejí na pera a tenké trojhranné pastelky (standardně kolem Vánoc, jinak podle šikovnosti prvňáčků). Trojhranné pastelky by měly provázet prvňáčka po celou první třídu. Proto doporučujeme koupit nelámavé pastelky od již prověřené firmy. Není nic horšího než nekonečné ořezávání pastelek, které se stále lámou. S takovými pastelkami máte starosti nejen vy, ale také vaše dítě a v neposlední řadě i paní učitelka, která často během vyučování ořezává dětem tupé pastelky a tužky.

Přejeme Vám šťastnou ruku ve výběru penálu a psacích potřeb a vašemu prvňáčkovi vykročení do školy tou správnou nohou.